Článek   20. 9. 2017 Tasha​ ​zvládá ​what3words.​ ​K čemu je to dobré?

Je konec srazům pod ocasem (koně svatého Václava)? Budeme se nově scházet na pebble.rudder.visits?
z 59 otázek
Zrušit filtr

Co to je what3words

Technologie what3words je alternativou geolokačních systémů založených na poštovních adresách nebo zeměpisných souřadnicích. Rozparcelovala svět na čtverce 3 × 3 metry a každému přidělila unikátní jméno sestavené ze tří slov.

Ptáte se, k čemu další systém ve světě sešněrovaném čísly směrovacími, popisnými a orientačními? Tak tedy proto, že euroamerický standard poštovních adres nemají třeba v Indii nebo Africe. Konečně i v Česku funguje jen u budov, a to ne vždy s dostatečnou přesností.

Povezete-li materiál na veletrh nebo k 6. bráně válcovací trati, může hledání cíle způsobit nepříjemné zdržení. Nakonec i na regulérní adresu mnoho kurýrů hned napoprvé netrefí, volají a tím se doba doručení prodlužuje. Každá úspora času v logistice vydělává peníze.

A proč se nespolehnout na zeměpisné souřadnice? Dobrý nápad, pokud si je nemusíte opisovat z telefonu na papírek a pak přeťukávat do GPS. Pro řidičovo ucho i oko je kód underwear.marvel.veneer jistě srozumitelnější než nezapamatovatelná změť čísel 49.456703, 18.014904. Ústní sdělování zeměpisných souřadnic je prostě nepraktické a w3w to hodlá změnit.

Systém what3words přitom neslouží jen logistickým, ale i humanitárním a záchranným systémům. Když si na moři opatříte díru do lodi a chcete rádiem oznámit svou přesnou polohu, je bezchybný diktát souřadnic zkouškou nervů, na kterou se, v lepším případě, nezapomíná. Polohu přes w3w lze jednoduše sdílet i v každodenních situacích třeba s rodinou i přáteli.

 

náhled funkce what3words na mapě

I v případě drobných překlepů a nesprávného zadání Vám našeptávač napoví správnou lokaci.

 

Jak fungují what3words

Princip what3words je jednoduchý. Tvůrci pokryli svět pomyslnou sítí čtverců o straně tři metry a každému z nich přidělili unikátní kombinaci tří slov oddělených tečkami. Lidé mohou používat svůj rodný jazyk nebo jazyk země, ve které se nacházejí.

Aby nedošlo k záměně, nejsou mezi jazykovými verzemi rozdělena žádná slova. Jakmile najdou tříslovnou adresu v jednom jazyce, mohou přepínat jazyky a objevit adresu tří slov pro stejný čtverec v jiném jazyce.

Systém přiřazení tří slov ke každému čtverci je pevný a nikdy se nezmění. Dnešní adresa tak bude i za deset let stejná. Velikost čtverce tři krát tři metry je konzistentní po celém světě, čímž mizí nutnost přepínat mezi adresovacími formáty nebo souřadnicemi založenými na zemi nebo průmyslu.

Kódy zatím fungují v angličtině a několika dalších jazycích, mj. v polštině. Na české verzi se pracuje, dostupná by mohla být začátkem roku 2018.

Z výběru slov se vylučují slova špatně srozumitelná, zaměnitelná nebo vulgární. Dbá se také na to, aby podobné kombinace slov neoznačovaly čtverce v sousedství, ale pokud možno hodně vzdálené. Kontrola správné interpretace kódu je pak snadná.

Konverzi adres a zeměpisných souřadnic do w3w kódů a naopak můžete provádět na webu map.what3words.com nebo v některé z mobilních aplikací. Zadáte slovní kód a jedním kliknutím přejdete do své oblíbené navigace. K dispozici je i API rozhraní pro implementaci what3words do vlastních programů a e-shopů.

 

náhled what3words v mobilní aplikaci navigace

Mobilní aplikace what3words převede adresu na souřadnice GPS a umožní vám export do navigace na vašem zařízení.

 

Tasha to doručí na raz.dva.tri

V logistice what3words kódy pomáhají, a Tasha je už proto podporuje. Cíl zadaný what3words kódem (zatím v angličtině) Tasha konvertuje do GPS a dál pracuje v zeměpisných souřadnicích. Už nemusíte zápolit se záplavou čísel; zadáte tři kouzelná slovíčka, a místo bude dáno. Kdekoliv na světě, s přesností na tři metry.

 

příklad geokódování what3words v programu Tasha

Solvertech Tasha: what3words geokódování

 

Budoucnost adresování?

Přes zjevné výhody systému what3words zatím žádný útěk od adres a souřadnic nehrozí. Nejistotu může vzbuzovat soukromý statut poskytovatele služby a její ochrana autorským právem. O smyslu přejmenování miliard místních a pomístních jmen nemluvě. Mimochodem, jak by vám chutnala vína z richest.trended.trombone?