Článek   28. 10. 2020 Bez Karla to nejede?

Znáte Karla? Karel je hlavním dispečerem logistiky. Místo hlavy nosí trezor se znalostmi všech pravidel a podmínek firemní dopravy aneb příběh z praxe při zavádění systému Tasha pro plánování a optimalizaci rozvozu a svozu zboží.
z 59 otázek
Zrušit filtr

Znáte Karla? Karel je hlavním dispečerem logistiky. Místo hlavy nosí trezor se znalostmi všech pravidel a podmínek, na kterých stojí (či spíš jede) firemní doprava. Kdyby Karel nebyl v práci, zastavila by se nakládka, auta, příjmy, zemská rotace. Proto byl v práci pořád.

Nikdy nebyl nemocný, nebral si volno. Jednou jeho žena odjela na dovolenou sama, a už se mu nevrátila. O to víc měl Karel času na práci.

Pak to prasklo. Karel skončil v nemocnici, několik dnů nebral telefony a ve skladu zavládlo peklo.

I když jeho absence trvala jen krátce, důsledky přiměly firmu jednat. Místo Karla nasadila Tashu, program k plánování a optimalizaci dopravy. Tasha dělá to co Karel, stihne toho ale mnohem víc a rychleji. Navíc bere v potaz souvislosti, na které by byl i Karel(!) krátký.

Instalace logistického softwaru je hračka – jedná-li se o Tashu. Jiná věc je naplnit ji daty. Uzdravený Karel lehce trucoval a informace z něho lezly jak z chlupaté deky. Přesto brzy Tashu vyladili tak, že když pak Karel odjel na měsíc do lázní, odřídili distribuci řadoví dispečeři.

Boží nadhled

Dispečeři byli u vytržení. Potřeby klientů i firmy spatřili před sebou nasvícené jako fasády Las Vegas. Skryté souvislosti vyplouvaly na povrch, měnily obraz reality a nutily ke změnám zaběhnutých procesů. Z pomůcky pro plánování tak Tasha rychle povýšila na pozici klíčového ekonomického poradce.

Karel byl z toho všeho mrzutý. “Počítač to spočítá, ale tahle práce, ta chce cit,” brblal. Přesto bojoval a sžíval se. Jakmile Karel poznal, že ho TASHA nemá nahradit, ale doplnit, stali se nerozlučná dvojka. Až se jednou na poradě doznal: “To, co dokážeme s Tashou, bych nezvládl ani s křišťálovou koulí. Máme to rychleji, ale takhle by mě ty trasy nikdy nenapadly.” Přítomní sklonili hlavy, bojíce se přikývnout. Přitom jim ze srdce spadl kámen. Měli Karla zpátky na palubě! I Tasha potřebuje zkušeného parťáka. Velmi málo společností má totiž vstupní data v takové kvalitě, že by mohla přepnout na plně automatický režim.

Výkon vozového parku rostl, doba plánování se dramaticky zkrátila. Ubylo zmatků, a když k nim vlivem okolností došlo, daly se snadněji řešit.

Tasha ovládla logistický proces od plánu cest přes nakládku a vykládku po analýzu všeho možného. Odhaluje, které zakázky se vyplatí a na kterých se kupí ztráta. Cenu dokáže rozložit až na položky, takže pak víte, kolik Vás za zvolené období stojí např. uherák v nákladech na dopravu. Radí, kam poslat vlastní auto a kdy je lepší aktivovat kurýra. Ukazuje správnou cestu řidičům, dispečerům i vrcholovým manažerům.

Je vám náš příběh povědomý? Bojíte se o Karla? Vyzkoušejte Tashu zdarma ve 30denním ostrém provozu.