Článek   25. 4. 2023 Jak zvládnout dopravu v režimu continuous delivery

Ne každý vyrábí turbíny, které pak dopravuje k zákazníkům čtrnáct dnů. Mnoho vašich zákazníků očekává, že objednávka u nich bude hned, jak položí telefon.
z 59 otázek
Zrušit filtr

Dodací lhůty v jednotkách hodin nebo jen desítek minut jsou typické pro urgentní distribuci léků a výrobních dílů, ale i pro doručení pizzy nebo meníčka.

Co to je continuous delivery

Pojem continuous delivery se začal používat právě pro režim průběžného doručování v krátkých lhůtách, v podstatě hned. Na dopravce klade mimořádné nároky. Jak se k expresním dodacím lhůtám postavit?

První, co nás napadne, je navýšit počet aut. Víc kol, víc kilometrů, víc adres. Netvrdíme, že rozvážet pizzu jedním autem z vás udělá milionáře. Nákup nových aut je ale nejdražší možné řešení. Podstatně efektivnější je investice do plánování rozvozů.

V režimu continuous delivery rozváží své zboží společnost Rohlik Group. V roce 2022 obsloužila asi milion aktivních zákazníků s více než deseti miliony expresních objednávek. Meziroční růst obratu překročil 50 %. Bez špičkového plánování by takový výsledek nebyl myslitelný.

Komplexní úloha

Zvládání dopravy v extrémně krátkých termínech je velice komplexní úloha. Na prvním místě vyžaduje dostatečnou kapacitu pro zpracování objednávek: od přijetí a zadání objednávky po zabalení, přiřazení k vozidlu a naložení. V případě naší pizzerie nebude limitujícím parametrem jen počet aut, ale i pecí a rukou.

Dalším úzkým hrdlem je rychlost, s jakou může dispečer přiřazovat rojící se objednávky rozvážkovým trasách. S každou novou objednávkou vznikne možnost trasu pozměnit.

Proti tomu stojí nutnost dodržet dodací lhůty i možnost nakládat jen to, co už bylo upečeno. Pořadí zákazníků na trase by mělo zhruba odpovídat pořadí přijímaných objednávek. Absolutní dodržení pořadí by ale zase vedlo k prodloužení tras, nárůstu doby přejezdů a celkovému prodloužení dodacích lhůt.

Protože pizza rychle chladne, je plánování rozvozu adrenalinovou disciplínou, a to i bez nepříjemných překvapení ve výrobě či na cestách. Není proto divu, že continuous delivery přerůstá už při nevelkém počtu zakázek možnosti živého dispečera.

U pizzy hrozí studený ananas a naštvaný zákazník. Jinde to mohou být odstávky ve výrobě, ohrožení pacienti a citelné sankce.

Přichází čas představit Kiru

Kira je plánovač dopravy s výcvikem vojáka rychlého nasazení. Počítá s nepřetržitým přívalem objednávek i s tím, že situace v terénu se mění každou vteřinu. Navrhli jsme ji tak, aby rostla s úkoly, které jí budete předkládat.
Také výše zmíněný Rohlík.cz používá naše řešení. Rádi vás s našimi aplikacemi seznámíme.

Toto je naše pomoc vaší dopravě

Naše produkty