Článek   10. 2. 2023 Případ řeznictví: plánování tras se vyplatí i nejmenším dopravcům

Profesionální optimalizace rozvozových tras zdarma patří stále do říše snů. Plánování dopravy pro malou firmu ale může být levné a efektivní už dnes.
z 59 otázek
Zrušit filtr

Vsetínské řeznictví a uzenářství Jana Černockého je vyhlášený podnik, který své dobroty rozváží do mnoha míst Valašska. Na rozvoz má pouze tři auta. Zdálo by se, že ruční plánování tras tak malé flotily nemůže být nic složitého. Posuďte sami.

Výchozí stav

Řeznictví přijímá část objednávek prostřednictvím e-shopu, který je vzápětí ukládá do Outlook kalendáře. Telefonické objednávky musí pracovník do Outlooku zapsat ručně: firmu, adresu, čas dodávky, seznam zboží.

Vlastní plánování rozvozových tras nebylo o mnoho pohodlnější. Dispečer překlikal adresy do Map.cz, podle termínů dodání určil jejich hrubé pořadí a podle oka vybral trasu, která se mu zdála nejlepší.

Trvalo to hodiny a vznikaly plány, jejichž efektivitu nebylo jak posoudit.

Naše řešení

Objednávkový systém je poplatný možnostem firmy a neměl se měnit. Automatický i ruční zápis do kalendáře tudíž zůstal zachován.

Další zpracování ale doznalo změn, které každý den ušetří až 4 hodiny času na ruční plánování tras a přinesou úsporu pohonných hmot kolem 15 procent. Jak jsme toho dosáhli?

Dispečer překopíruje data z kalendáře do excelovského souboru a nahraje ho do naší plánovací aplikace Tasha, která klasickým způsobem (během několika minut) vytvoří optimalizovaný rozvozový plán.

Plán zohledňuje statistickou i okamžitou hustotu provozu, technický stav silnic, reliéf terénu a mnoho dalších logistických a ekonomických kritérií, které lze v aplikaci předem nastavit a zpětně vyhodnocovat.

Rychlé a levné plánování

Jak jste snadno rozpoznali, popsané řešení nebylo technicky složité. Tomu odpovídala i doba a cena vývoje. Propojení Excelu s Tashou jsme zvládli za necelé dva týdny. Zákazník měsíc zdarma testoval, pak si pořídil placenou verzi Tashi a plynule přešel do rutinního provozu.

Licenční poplatek méně než 3000 korun měsíčně začal okamžitě přinášet násobně vyšší finanční úspory, nepočítaje v ně uvolnění pracovníka, který se dřív zabýval ručním plánováním tras.

Popsaný příběh je sice individuální, lze ho ale napodobit u drtivé většiny firem, které své rozvozové plány dosud tvoří ve veřejných mapových aplikacích.

Logistika malé firmy

Že jste příliš malí na sofistikovaná řešení? Právě proto, že jste malí, vás úspory musí zajímat. Profesionální plánování tras zdarma sice zajistit neumíme, jeho start ale neznamená žádnou cash-flow pohromu. Nevyžaduje vstupní investici a úspory začne generovat od prvního dne provozu. Tasha si na provoz sama vydělá.

I případná úprava řešení, jakou jsme popsali, se zaplatí v řádu týdnů nebo měsíců. Úsporný efekt pocítíte tím rychleji, čím rychleji se pro naši pomoc rozhodnete.

Toto je naše pomoc vaší dopravě

Naše produkty