Článek   3. 5. 2022 S mlékem kolem horké kaše

Logistika je nepřetržitým proudem překvapení. S řešením nepravidelností pomáhají plánovací programy. Proto vás možná překvapí, jaké problémy jim dělá zvládání pravidelných jízd.
z 59 otázek
Zrušit filtr

Doprava na čas: závod s časem

Doprava v režimu just-in-time, extrémně úzká okna pro nakládku a vykládku, minimální objem operativních zásob a hrozba škod při jakémkoliv zpoždění — vítejte v realitě automotive.

V ní se pohybuje i společnost Magna Exteriors, náš klient, výrobce plastových výrobků pro automobilový průmysl se závody v Liberci, Nymburku, Rychnově nad Kněžnou a Mladé Boleslavi.

Sestavení týdenního plánu svozů a rozvozů v jejich podmínkách připomíná sestavování jízdního řádu železnic menší země. Naštvaní cestující přešlapující na peronu ovšem budí mnohem menší hrůzu než rozlícená automobilka.

Jedeme s mlékem

Pravidelné nákladní linky, které používá Magna Exteriors, nejsou žádným módním výstřelkem. Říká se jim milk run — podle vlaku, který už před více než sto lety svážel mléko farmářů do mlékáren amerického Středozápadu. Později byl pojem i princip milk run přenesen do silniční dopravy. Ujal se i v běžném jazyce pro označení nudné cesty prosté jakéhokoliv vzrušení.

Nic nemůže být vzdálenější pocitům současných dispečerů při pomyšlení na řízení pravidelné dopravy.

Devítka nehouká

Když už jednou máte týdenní plán svozů a rozvozů, může se zdát, že jste za vodou. Prostě jezdíte podle něj. Má to ale hned dva háčky.

Návaznosti nakládky a vykládky se s rostoucím počtem adres a vozidel dramaticky komplikují. Proto je už pouhé sestavení grafikonu nad síly řady plánovacích programů.

Přitom základním pravidlem pravidelné dopravy je, jak řečeno, nepřeberná škála nepravidelností. Změny termínů. Zácpy. Sníh. Výpadky dodavatelů. Nehody. Poruchy aut. Zase sníh.

Vymazlený jízdní řád tak běžně dostává na frak karabáčem drsné praxe. Jedna část dispečerů v té chvíli bere osud firmy do svých rukou a vzniklý mumraj řeší s tužkou a telefonem jako za starých časů.

Druhá část má Tashu.

Tasha počítá se vším

Naučili jsme Tashu vozit mléko, i když je celé zpěněné. Oblíbíte si ji při plánování sebesložitějších logistických schémat. A rovnou se do ní zamilujete, když vidíte, jak rychle a účelně přepočítává trasy v případě nepředvídatelných změn.

Uznáváme, že výměna plánovacího softwaru také není žádná mléčná jízda. Proto Tashu zákazníkům nabízíme na zkoušku. Namodelujete si v ní to, co dnes plánujete ručně nebo v jiném programu, získáte řadu nových poznatků o efektivitě vašeho plánu a pak si zkusíte některé jeho parametry pozměnit.

Věřte, bude to láska na první pohled.

Toto je naše pomoc vaší dopravě

Naše produkty