Článek   7. 7. 2015 Analýza dopravy není paralýza

Je rozumné vyhovět všem zákazníkům a obsloužit vždy všechny zakázky? Moderní plánovací programy vám spočítají cenu vaší vstřícnosti.
z 59 otázek
Zrušit filtr

Posun k maximální efektivitě

Dříve dispečerů stačilo, když všechna auta vyjela a zakázky byly rozvezeny. Dnes je řešení rozvozních úkolů mnohem komplexnější. Však je také k dispozici celé spektrum nástrojů pro usnadnění práce, od moderních plánovačů tras po GPS sledování vozidel.

Moderní nástroje pro plánování dopravy umožňují šetřit na dopravních nákladech, a současně zvyšovat úroveň zákaznického servisu.

Znalost je výhoda

Současné nástroje pro optimalizaci dopravy fungují ve dvou rovinách:

  • provozní (každodenní operativa) a
  • strategické (plánování a analýza dopravy).

Dokáží tak rozvozy nejen plánovat, ale i vyhodnocovat. Na základě objektivních dat se pak můžete rozhodovat, zda je lepší zásilku zavézt vlastní dopravou, najatou dopravou, nebo ji úplně odmítnout.

Moderní logistický software je dnes skutečně profesionálním nástrojem pro hloubkovou analýzu dopravy, kterou byste ještě před nedávnem museli zadat externí firmě. Vedoucím dopravy poskytuje takřka v reálném čase důležitá data pro zásadní manažerská rozhodnutí. Dává cenné odpovědi na otázky typu:

  • Kolik mě stojí zavést zákazníka?
  • Je výhodnější zavážet zákazníka X, nebo Y?

Dokonce i u nestandardních zakázek typu Ovoce a zelenina do škol dokážou softwary říct jak co nejefektivněji zařadit zakázky do stávajícího rozvozu, resp. kolik pro ně nasmlouvat externích vozidel.

Zkvalitnění zákaznického servisu

Systémy pro plánování dopravy pracují s mnoha vstupními podmínkami, takže dokážou vyhovět nejrůznějším požadavkům. Můžete tak zvyšovat úroveň zákaznického servisu, ale i náklady na obsluhu jednotlivých zákazníků.

Moderní program umí přesně vyčíslit, jak kvalitativní parametry služby ovlivňují ceny závozů. S konkrétními daty pak lze snadno rozhodnout, zda se vyšší kvalitu vyplatí držet i za cenu vyšších nákladů, nebo je lepší službu upravit.

Lepší strategická rozhodnutí

Analytické funkce programů jsou zásadně důležité i při modelování strategických rozhodnutí: kde postavit depo, kolik koupit aut pro danou oblast, jak nastavit orientační cenu rozvozu pro vyjednávání s externími dopravci a podobně.

Modelování bez pomoci zvenčí zvládne i pokročilý uživatel plánovacího programu. Pokud s ním ale teprve začínáte, neváhejte přivolat odborníky.

Dopravní analýzy většina firmy účtuje v hodinové sazbě. Před započetím prací si s vámi upřesní rozsah zakázky a odhadne potřebný čas na zpracování. Pokud by se měl čas navýšit (když například rozšíříte zadání), novou cenu analýzy si s nimi znovu předem dohodnete.

Přesnost je možná

Sebelepší manažer se může dopustit chyb, které už nedokáže napravit. Důvodem je nevědomost. Systémy pro plánování dopravy mu poskytnou data a nevědomosti ho zbaví.

Podívejte se, jaké další funkce při optimalizaci dopravy využijete.

Napadly vás při čtení článku otázky, na které musíte znát odpověď? Zeptejte se nás, rádi odpovíme. Použijte kontaktní formulář nebo online chat. Případně si objednejte šálek kávy v našem sídle uprostřed nádherných valašských kopců.

Toto je naše pomoc vaší dopravě

Naše produkty